10 Eylül 2022 Cumartesi

KEÇE USTASINA ÖĞÜTLER:




 
Keçeyi güveden koruma için naftalin gibi kimyasaldan çok daha sağlıklı olan yolun; karanfil, lavanta ya da -özellikle- at kestanesi olduğunu bileceksin. Güvenin yünle beslenmediğini, yumurtlayacak güvenli, sessiz bir ortama gereksinimi olduğunu bileceksin. Bu yüzden organik koruyucular yanında keçeyi zaman zaman altüst ederek güvenin keçede delik açarak bir yuva yapmasını önlemen gerektiğini bileceksin.
 
Keçe ustasıysan özgün üretim yapacaksın. Kopya çekmeyeceksin. İntihal yapmayacaksın. Kitsch'e yönelmeyeceksin. 
 
Keçe ustasıyım demekle olmaz. Kalıp kesmeyi iyi bileceksin. Sekiz köşeli kasket yapmayı bileceksin. Keçenin neden yalıtkan olduğunu bileceksin. 
 
Keçe ustasıyım diyorsan özgün üretim yapacaksın demiştim. Kopya çekmeyeceksin. Nuno felting, shiburi, upwolfing yerine kendi köklerindeki tekniklerden yararlanacaksın. Keçeyi dünyaya senin atalarının tanıttığını daima anımsayacaksın.
 
Keçe ustasıyım demekle olmaz. Pazırık kurganının önemini bileceksin. Pazırık kuğularının kuğu değil, turna olduğunu bileceksin. Neden turna olduğunu da bileceksin.
 
Keçe ustasıyım demekle olmaz. Kuzunun sırtındaki yünün neden keçeleşmediğini bileceksin. Keçe yaygıda yılan, çıyan ve akrebin neden yürüyemediğini bileceksin.
 
Keçe ustasıyım demekle olmaz. Keçe ustasıysan iğne kullanmayacaksın. Kırkyama yapmayacaksın. Hazır keçeyi, yünü yapıştırmayacaksın.
 
Keçe ustasıyım demekle olmaz. Bildiklerini paylaşacaksın. Bildiklerini öğreteceksin. Paylaşırsan, sanatın gelişir. Paylaşırsan, sen gelişirsin. Yoksa, sıradan bir keçeci olarak kalırsın.

 

 
 




 

 

 

 


 

 Keçe ustasıyım diyorsan yalnızca keçe yapmayı bilmek yetmez. Keçenin tarihini de ezbere bileceksin. "Sen kendi sanatını yap, başka konularla ilgilenme" diyenlere gülüp geçeceksin. Bilgi birikimini herkesle paylaşacaksın. 

 

 









 




Hiç yorum yok: