24 Ocak 2020 Cuma

YAŞAR CENGİZ ÇINAR

Yaşar Cengiz ÇINAR

1953 yılında Mersin’de doğdu. 1976 yılında Gazi Üniversitesinden mezun olduktan sonra Maliye Bakanlığı Hazine Genel Müdürlüğü’nde memuriyete başladı. Münih Başkonsolosluğu (Almanya) ve Taşkent Büyükelçiliğinde (Özbekistan) Ekonomi Müşavirliği görevlerinde bulundu. Türkiye Büyük Millet Meclisi “Geleneksel El Sanatları Üretici ve Sanatkarlarının Sorunları” konulu Meclis Araştırma Komisyonu’nda Danışman olarak çalışmıştır.
Yurt içi ve yurt dışı memuriyet görevleri sırasında özellikle yok olmaya yüz tutan el sanatlarımızın yeniden canlandırılabilmesi ile ilgilenmiş ve 1999 yılının başlarında hobi olarak başladığı keçecilik sanatını her ikisi de "Yaşayan İnsan Hazinesi" unvanı sahibi olan Konya’da Mehmet Girgiç ve Afyonkarahisar’da Yaşar Kocataş ustalardan öğrenmiştir.
Türkler tarafından dünyaya tanıtılan, ancak ülkemizde kaybolmaya yüz tutmak üzere olan geleneksel keçecilik sanatının farklı bir kulvara taşınarak yeniden canlandırılması amacıyla yünün keçeleştirilmesi yoluyla resim yapma çalışmalarını sürdürmektedir. Bu çalışmalar yanında önümüzdeki dönemde geleneksel el sanatlarımızdan olan keçeciliğin başta huzurevleri ve kreşler olmak üzere çeşitli kurumlarda öğretilerek canlandırılması, Türk insanına yeniden tanıtarak yaygınlaştırılması, sanayiye uyarlanarak yeni kullanım alanları yaratılması ve Türk keçeciliğinin uluslar arası boyutta tanıtılması konularında çalışmalar yapmaktadır.
Bu çerçevede 2007 yılı Temmuz ayından itibaren 7 aylık bir sürede Gülhane Askeri Tıp Akademisi Rehabilitasyon Merkezi’nde gazilere yönelik atölye çalışmaları düzenlemiştir.  2013 yılından itibaren Ulucanlar Müzesi Sanat Sokağı'nda keçe atölyesi çalışmalarını sürdürmektedir.
2013 yılı Mart-Haziran döneminde İçişleri Bakanlığı'nın organize ettiği, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Ankara Belediyesi'nce desteklenen 10-15 yaş arası çocukların bir geleneksel sanat öğrenmeleri yoluyla beceri kazanmaları ve yeteneklerini keşfetmeleri amacıyla düzenlenen "Sanatla Mutluluğa Koşuyoruz" projesine çalışmalar yapmıştır.
2009 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca "Keçe Ustası" unvanıyla "Somut Olmayan Kültür Mirası Taşıyıcıları" envanterine kaydedilmiştir. 
2008-2013 yılları arası Ankara Türk-Amerikan Derneği'nde, 2014-2017 yılları arasında Hacettepe Üniversitesinde "Temel Geleneksel Keçecilik" ve "İleri Geleneksel Keçecilik" adı altında toplam 4 sınıfta ders vermiştir. Halen Ankara Üniversitesinde ve Ankara Adnan Ötüken Kütüphanesinde keçe kursları düzenlemektedir.
Ege Üniversitesi, TOBB Ekonomi Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesinde ve çeşitli liselerde geleneksel keçeciliğimizin gençlere tanıtılması amacıyla çalıştaylar düzenlemiştir. Geleneksel el sanatları ile ilgili sempozyumlarda katılımcılık, yarışmalarda jüri üyelikleri yapmıştır.
Genellikle müzeler ve üniversitelerde olmak üzere 20'den fazla sergi düzenlemiş olup, bu sergilerden kişisel olanları aşağıdadır;

-Şubat 2005 Türk-Amerikan Derneği “Keçe Sanatında Yeni Boyutlar”
-Ekim 2005 Anadolu Ajansı “Keçe Sanatında Çağdaş Yorumlar”
-Kasım 2005 Kocaeli Üniversitesi “Halk Kültürlerini, Koruma, Yaşatma ve Geleceğe Aktarma” konulu uluslararası sempozyum
-Aralık 2005 Hazine Müsteşarlığı resim sergisi
-Ocak 2006 Türkiye Kalkınma Bankası resim sergisi
-Haziran 2006 Kazdağları Ulusal Sempozyumu
-Ağustos 2006 Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi
-Temmuz 2007 Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
-Ekim 2007 Ankara Güzel Sanatlar Galerisi
-Aralık 2007 Türk-Amerikan Derneği
-Nisan 2008 Ankara Kulübü Derneği
-Mayıs 2008 Akdeniz Üniversitesi Sanat Etkinlikleri
-Eylül 2008 Türk-Amerikan Derneği Keçe Atölyesi sergisi

-Haziran 2009 Bodrum Marina Osmanlı Tersanesi Keçe Sergisi
-Aralık2009 Ege Üniversitesi Egeart Bienali
-Mayıs 2010 Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Keçe Sergisi
-Mayıs 2011 TBMM Mustafa Necati Kültür Evi (Mehmet Girgiç ile)
-Aralık 2011 Ege Üniverrsitesi EGEART Bİenali
-Aralık 2011 Ankara Vakıf Eserler Müzesi Keçe Sergisi
-Ekim 2012 Milli Kütüphane Keçe-Terrakotta Sergisi
-Şubat 2014 Hazine Müsteşarlığı Ulucanlar Sanat Sokağı Sergisi
-Haziran 2014 Marmaris Belediyesi Sergi Salonu Keçe Sergisi
-Ekim 2014 Hacettepe Üniversitesi Öğrencileri Keçe Sergisi
-Temmuz 2015 Datça Belediyesi Sergi Salonu Keçe Sergisi
-Eylül 2015 Milli Kütüphane Ulucanlar Saat Sokağı Sergisi
-Mayıs 2016 Ankara Üniversitesi SKS Kursları Kapanış Sergisi
-Eylül 2017 Karesi Kent Konseyi Hünerli Eller Yarışması Jüri Üyesi
-Mayıs 2018 Atatürk Kültür Merkesi Kültür Mirası Sergisi
-Haziran 2018 Ankara Üniversitesi Geleneksel El Sanatları Ustaları Sergisi 
-Ekim 2018 Atatürk Kültür Merkezi Ahiler Haftası Sergisi
 
cinaryasarcengiz@yahoo.com
www.keceustasi.blogspot.com
0532 783 20 65


https://www.youtube.com/watch?v=JmKr7gmu12A&feature=youtu.be

Yaşar Cengiz ÇINAR

He was born in 1953 in Mersin. After graduating from Gazi University in 1976, he started his profession in Treasury General Directorate of the Finance Ministry. He performed as an Economic Counsellor Turkish General consulate in Munich (Germany) and Turkish Embassy in Tashkent (Uzbekistan) Çınar, still Branch Director in Treasury Undersecretariat, has worked as Consultant in the Research Commission for “The Problems of Traditional Handcrafts Producers and Craftsmen” of Turkish Grand National assembly.

He has dealt with revitalizing especially our handcrafts that show a tendency to extinct during his tasks within the country and abroad and he has started felt craft as a hobby within this framework. He learned this craft from the masters Mehmet Girgiç in Konya and Yaşar Kocataş in Afyonkarahisar. He continues his studies for drawing picture by felting the wool in order to carry the traditional felt craft that is introduced to the world by Turks but shows a tendency to extinct to a different area and revitalize it.

Furthermore, he carries studies for revitalization of felt craft among our traditional hand crafts by teaching it in different institutions especially in the rest homes and the kindergardens, for introduction of felt craft to Turkish people again, creating new utilization fields by adapting it to the industry and introducing the felt craft to the international area. Within this scope, he has arranged workshop studies for ghazis in the Rehabilitation Center of Gulhane Military Medicine Academy as of July 2007.

He organized more than 20 solo and several mixed exhibitions.


cinaryasarcengiz@yahoo.com
www.keceustasi.blogspot.com
0532 783 20 65

1 yorum:

Kardelen Kız Yurdu dedi ki...

gayet güzel bir çalışmaya benziyor. tebrikler. Yaşar Üniversitesi Kız Öğrenci Yurdu