29 Temmuz 2009 Çarşamba

Keçe Çanta Yapımı (Yaşar Usta usulü)

(Başlığı okuyunca yemek tarifi yapacakmışım gibi bir izlenim edindim. Haydi hayırlısı... )


Efendim, bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Henüz tatile gitmeyenler için tatilde kullanacakları bir keçe çanta yapımını anlatmaya çalışacağım. Çanta yapımında her adım kolay anlaşılması için bir resimle desteklenmiştir.


Malzemeler:
-Beyaz yün: Yapacağınız çantanın büyüklüğü oranında taranmış ve atılmış (yani temizlenmiş ve havları bir çizgiye getirilmiş) beyaz yün. Eğer küçük bir para çantası ya da telefon cebi yapacaksanız 100 gram kadar yün yeter. Daha büyük bir çanta, örneğin bir plaj ya da piknik çantası yapmak istiyorsanız 400 gram kadar yün yetebilir.
-Renkli Yün: keçenin üzerine yapacağınız resim için çeşitli renklerde ve miktarda renkli yünler gerecektir.
-Plastik bir ambalaj malzemesi (tercihan üzeri pütürlü olanından)
-Çocukların denizde kullandığı renkli plastik rulodan (makarna mı sosis mi diyorlar) 40 cm.lik bir parça
-Özellikle rendelenmiş saf zeytinyağı sabununu suda eriterek 2 ayrı kaba bölüştürün. Birinde seyreltilmiş (daha sulu) ikincisinde daha derişik (yoğun) olsun.
-bir parça tül
Resim 1
beyaz yünleri hafifçe açarak ve aralarında boşluk bırakmamak üzere sıkı sıkıya plastik yüzeyin üzerine yerleştirin.
Resim 2
şimdi yine beyaz yünleri bu kez dikey olarak yerleştirin.

Resim 3

yünlerin üzerine bolca seyreltilmiş sabunlu suyu serpin, ruloya sarın ve ruloyu zeminin üzerine ritmik olarak sürtmek suretiyle içerideki yün zeminin hafifçe keçeleşmesini sağlayın.

Resim 4
Hazırladığınız yarım keçeleşmiş zeminin bir ucuna, yapacağınız çantanın boyutlarında kestiğiniz plastik bir poşet yerleştirin.

Resim 5
Poşet içeride kalacak şekilde yün zeminin diğer kısmını poşetin üzerine yerleştirin ve önce tüle, sonra ruloya sararak yine sürtmek suretiyle hafif keçeleştirin.


Resim 6-7
Şimdi işin sanatsal yanı...Çantanın üzerine yapmayı düşündüğünüz resmi yapın. (ben burada bir yüzünde gelincik, diğer yüzünde balık olan bir çanta yapıyorum.) Yaparken renkli yünleri bir yanınızda duran yoğun sabunlu suya batırın.


Resim 8
Yaptığınız keçe yüzeyi yine önce tüle, sonra ruloya sararak bu kez daha uzun bir süre ritmik bir şekilde sürtün. Sonra musluğun altında sabununu akıtana kadar yıkayın.

Resim 9-10
Keçe çantanızın ön ve arka yüzünü görüyorsunuz. (Sakın deniz giderken gelincik yüzünü, dağa giderken balıklı yüzünü kullanmayın)



İşte böyle. Bugün size keçeden çanta yapmayı ter dökerek anlattım. Sıcaklardan değil. Yapmak, yapmayı anlatmaktan daha kolaymış. İtiraf edeyim ki özbek pilavı yapmayı daha güzel anlatırdım. (İsterseniz daha sonra özbek pilavı yapmayı sular seller gibi anlatabilirim)

Son bir iyilik: Bütün bu anlattıklarımı küçük bir ücret karşılığında bana yaptırabilirsiniz. Tatilde kolunuza takar, ben yaptım diye gezebilirsiniz. Ama lütfen orada-burada karşılaşmayalım. Yalandan kimse ölmedi ama hasetten çatlandığını duydum.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Keçe hayranı biri olarak bu blog sayfasını bulduğuma çok sevindim. Öncelikle gerçekten unutulmaya yüz tutan ata sanatımızı öğretmeye ve yaymaya çalıtığınız için sizi kutluyorum. Ben keçe yapmayı bilmiyorum ancak öğrenmek için can atıyorum. Bu sebeple internet üzerinde yaptığım araştırmalarda hep yabancı çalışanlar çıktı karşıma bir Türk usta arayıp duruyordum ki blog sayfanızla karşılaştım bu sebeple memnuniyetimi dile getirmek iatedim. İsterim ki Türkiyede de keçe gerçekten hak ettiği yeri bulsun.Sanırım bu da sizin gibi ustalar sayesinde olacak.

Adsız dedi ki...

merhabalar.eserlerinz için kutluyorum.keçe benim cok ilgimi çekiyor.size nasıl ulaşabilirim.

Berceste dedi ki...

Keske fotograflar biraz daha buyuk olsa!