Bu blogda Türkler tarafından dünyaya tanıtılan tepme keçe yapımı ile ilgili her türlü bilgiye ulaşılabilir.
21 Nisan 2010 Çarşamba
Keçe Boncuk Nasıl Yapılır
Keçe boncuk yapmak oldukça zahmetli ve dikkat gerektiren bir iş... Ancak ortaya çıkan ürün de bir o kadar sempatik!..
Keçe boncuk için biraz renkli yün ve sabunlu su gerekiyor.
Önce keçe bir boncuk yapmakla başlayalım:
-bir parça yünü parmaklarınızla yuvarlatın ve hafifçe sıkıştırın.
-yuvarlattığınız yün parçasını sabunlu suya batırın, iyice ıslatın.
-islak yün parçasını elinizin ayasına yerleştirin ve iki elinizin arasında çok hafif yuvarlatın.(Bu işlemi yaparken sabunlu yün parçası iki elinizin ayası arasında olmalı. Parmaklarınızla sıkıştırmayın yoksa yaptığınız boncukta çatlak oluşacaktır)
-yuvarlatma işlemine bir süre devam edin, yavaş yavaş iki elinizin ayası arasındaki yün parçasının keçeleştiğini hissedeceksiniz.
-Bundan sonra sıkıştırma işlemini biraz daha bastırarak yapmalısınız.
-Bir süre sonra keçeden bir boncuğa sahip olacaksınız.
-Eğer sıkıştırma işlemini sürdürürseniz boncuk daha sert olacaktır. Boncuğunuzun yumuşaklığına siz karar verin.
Keçe bir stres topu ya da keçe bir top yapmak istiyorsanız daha fazla yün parçası kullanmalısınız. Keçeleştirme işlemi yukarıda anlattığım keçe boncuk yapma yönteminin aynısı.
Birkaç renk keçe top yapmak için de, birkaç renk yün kullanmanız gerekiyor. Ya da saf yün ipliklerini de yukarıdaki yöntemle keçe top yapabilirsiniz.
13 Nisan 2010 Salı
8 Nisan 2010 Perşembe
KEÇE NEDİR (TEKRAR)
KEÇE YAPIMINDA İKİ FARKLI YÖNTEM UYGULANMAKTADIR. GELENEKSEL TEPME KEÇE YA DA ISLAK YÖNTEMLE KEÇE YAPIMI KISACA YÜNÜN NEMLİ BİR ORTAMDA BASINÇ YARDIMIYLA FORM DEĞİŞTİRMESİ TEKNİĞİNE DAYANIR. HEMEN HERKES SICAK SUDA YIKADIĞI YÜN KAZAĞININ KÜÇÜLDÜĞÜNE, FORM DEĞİŞTİRDİĞİNE TANIK OLMUŞTUR.
BU ANLAMDA HERKES BİRER KEÇE USTASI SAYILABİLİR.
İKİNCİ YÖNTEM; İĞNE KEÇE YA DA KURU YÖNTEMLE KEÇE YAPIMIDIR. BU YÖNTEM YÜNÜN İĞNE YARDIMIYLA YÜN YA DA FARKLI YÜZEYLERE KAYNAŞTIRILMASIDIR.
KEÇENİN HAMMADDESİ YÜNDÜR. MİKROSKOBİK ORTAMDA İNCELENDİĞİNDE YÜNÜN TARAKSI BİR YAPIYA SAHİP OLDUĞU GÖRÜLÜR. BU YAPISAL ÖZELLİĞİ NEDENİYLE SADECE YÜN KEÇELEŞİR. PAMUK İPLİĞİ, CAM YÜNÜ YA DA PETROL TÜREVLERİ BASINÇ YARDIMIYLA KEÇE BENZERİ BİR GÖRÜNÜME KAVUŞSA DA TERSİNE BİR İŞLEMLE TEKRAR ESKİ HALİNE DÖNÜŞÜR.
İYİ BİR KEÇE YAPMAK İÇİN ÖZELLİKLE AĞUSTOS AYINDA KIRPILMIŞ KUZU YÜNÜ GEREKİR. KOYUN YÜNÜNÜN HAVLARI SERT BİR YAPIDA OLDUĞUNDAN HEM KEÇELEŞMESİ ZOR OLUR, HEM DE DİKENSİ BİR YAPIDA OLUR. DAHASI;İYİ BİR KEÇE İÇİN CANLI HAYVAN YÜNÜNE İHTİYAÇ VARDIR. KESİLMİŞ HAYVANIN YÜNÜ İYİ BİR MALZEME DEĞİLDİR.
KEÇE; ÇOK İYİ BİR YALITKANDIR. NEM, ISI, IŞIK VE SESE KARŞI ÇOK İYİ VE DOĞAL BİR KORUYUCUDUR. BU ÖZELLİĞİ NEDENİYLE OTOMOTİV SANAYİNDEN MÜZİK ALETLERİNE, EV DEKORASYONU VE YALITIMINDAN PLASTİK SANATLARA KADAR BİRÇOK ALANDA KULLANILMAKTADIR.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)