7 Ocak 2010 Perşembe

Keçe Sabun Nasıl Yapılır?

-Malzeme:
-1 kalıp saf zeytinyağı sabunu,
-çeşitli renklerde saf kuzu yünü

Sabun renkli yünlerle sarılır, bol su ile ıslatılır. Yünün sabunla kaynaşmasını sağlamak amacıyla sabun üzerinde elin ayası hafifçe bastırılarak gezdirilmelidir. Bir süre sonra yün keçeleşerek sabunla kaynaşır.

Vücut temizliğinde keçe, havları sayesinde ölü derinin atılmasını sağlar. Bunun yanında keçe sabun, kan dolaşımını hızlandırarak vücudun zindeliğini sağlar.

Keçenin alternatif kullanım alanları

Alman sanatçı Joseph Beuys'un yaşamında keçe'nin önemli bir yeri vardır. İkinci Dünya Savaşı'nda savaş pilotu olan sanatçının uçağı Güney Rusya'da düşer. Göçebe bir tatar grubu onun yaralarını keçe ve tereyağı ile iyileştirir. Keçenin doğal ve çok iyi bir yalıtkan olması, yardımcı tıp malzemesi olarak geniş ölçüde kullanılması gerekiyor.

Burada, keçenin tıbbi tekstil alanında kullanım alanlarından hemen aklıma gelenleri sıralamak istiyorum:

-Keçe kuşak: Keçe doğal bir ürün olma özelliği nedeniyle romatizma, bel fıtığı gibi eklem hastalıklarının iyileştirilmesinde yardımcı olarak kullanılabilir. Çünkü keçe, dokusal özelliği nedeniyle yün kuşaklardan çok daha iyi bir yalıtkandır ve o yüzden vücut ısısını daha iyi korur.
-Keçe sabun: yine keçe, doğal bir ürün olması nedeniyle vücudun ölü hücrelerinin temizlenmesinde kullanılacağı gibi, vücut masajı yoluyla kan dolaşımının düzenlenmesine de yardımcı olur.
-Keçe baza altı: özellikle yatalak hastaların yataklarının altına serilecek keçeden bir tabaka sayesinde uzun süre hareketsiz yatmak zorunda olan hastaların sırtlarının yara olması önlenir. Keçenin  çok iyi bir yalıtkan olma özelliği sayesinde, bu hastaların yataklarını ıslatmalarının yaratacağı sorunların önüne geçilebilir.